Vreme

Vreme
SOBOTA
18
27
NEDELJA
14
22
PONEDELJEK
10
23
TOREK
10
25
SREDA
13
27
Napoved za Slovenijo
Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno. Krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte bodo do noči od zahoda postopno zajele vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodni veter. Temperature bodo od 20 do 27, ob morju in v Beli krajini še do okoli 30 stopinj Celzija. Ponoči bo oblačno s padavinami, predvsem na Primorskem bodo še nevihte s krajevnimi neurji. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem zmerna burja. Jutri bo na Primorskem sončno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo sprva oblačno, dež bo zjutraj ali zgodaj dopoldne ponehal. Čez dan se bo delno zjasnilo, nastale bodo še krajevne plohe. Še bo pihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 19 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.
Obeti za Slovenijo
V ponedeljek in torek bo prevladovalo sončno vreme. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Na Primorskem bo v ponedeljek še pihala šibka burja. Od 23. do 28. avgusta 2017 Nad južno polovico Evrope bo vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo proti koncu obdobja nekoliko oslabelo. K nam bo dotekal postopno toplejši in suh zrak. Večinoma bo sončno in postopno spet topleje, najvišje temperature bodo od petka dalje okoli ali malo nad 30 stopinj Celzija. V nedeljo in ponedeljek se bo predvsem v gorskem svetu nekoliko povečala možnost popoldanskih ploh ali neviht.
Zadnja vremenska napoved
Napoved za sosednje pokrajine
Do večera bodo padavine in posamezne nevihte zajele večino sosednjih pokrajin. Ob zahodni obali Istre bodo ponoči možna krajevna neurja. Jutri bo v krajih zahodno od nas in ob severnem Jadranu pretežno jasno, pihala bo šibka do zmerna, pod Velebitom močna burja. Drugod bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe.
Vremenska slika
Območje visokega zračnega tlaka nad Alpami in srednjo Evropo prehodno slabi. Hladna fronta je dosegla Alpe in bo zvečer prešla Slovenijo. Pred njo priteka nad naše kraje topel in bolj vlažen zrak. Jutri Za hladno fronto se nad Alpami krepi območje visokega zračenega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje hladnejši in danes še dokaj vlažen zrak.
Napoved za gorski svet
Napoved vpliva vremena na počutje
Vremenski vpliv bo v soboto zvečer še obremenilen, spanje občutljivih v noči na nedeljo bo moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost. V nedeljo čez dan bo splošna obremenitev slabela, okrepljeni pa bodo nekateri bolezenski znaki. UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 7 in v gorah 8. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V nižinah poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije, v osrednji Sloveniji bo obremenitev do srednje visoka, glavnino sezone pričakujemo po 20. avgustu. V SV Sloveniji in Krški kotlini bodo dnevne obremenitve z ambrozijo visoke. Poteka sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina, na območjih zaraslih s pelinom bo obremenitev visoka. Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo nizka. V zraku bo prisoten cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk (divji hmelj, konoplja) in večje količine nizko alergenih kopriv. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka, prisoten bo cvetni prah trav, trpotca, koprivovk (krišina, kopriva), ambrozije, pelina in metlikovk. Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladujejo spore rodu Cladosporium, Alternaria, Epiccocum in Pithomyces. V Primorju bo obremenitev do srednje visoka. DOBRO JE VEDETI: - Navadni pelin (Artemisia vulgaris) najpogosteje uspeva na robovih poti in njiv, nasipališčih, posekah, gozdnih obronkih, obrežjih Pogost je tako v mestih kot na podeželju. Poleg navadnega pelina v Sloveniji uspeva še 13 vrst, med njimi so tudi tujerodne vrste. - Kanadska in orjaška zlata rozga sta splošno razširjeni tujerodni vrsti, prepoznamo ju po vpadljivih rumenih socvetjih. Cvetnega prahu je v zraku zelo malo, le redko povzroča težave z dihali. V stiku z rastlino se lahko pojavijo težave s kožo (kontaktni dermatitis).
Satelit SLO
Satelit EU
Vremenske novice
link
Ponoči in zjutraj so zlasti na zahodu Slovenije mogoča krajevna neurja
17
10. avgust 2017 ob 15:21 V noči na petek in v petek zjutraj lahko predvsem v zahodni polovici Slovenije nastanejo krajevna neurja, opozarjajo na agenciji za okolje.
Več novic ...
Sonce in luna
Sonce
  Vzhod: Zahod:
Ljubljana 06:07 20:03
Maribor 06:01 20:00
Koper 06:11 20:05
Luna
  Vzhod: Zahod:
Ljubljana 03:13 18:31
Maribor 03:07 18:27
Koper 03:18 18:32