Vreme

Vreme
NEDELJA
-5
7
PONEDELJEK
-2
12
TOREK
-2
15
SREDA
-1
16
ČETRTEK
-1
18
Napoved za Slovenijo
Zvečer in ponoči bo pretežno jasno, veter bo postopno slabel. Jutranje temperature bodo od -9 do -3, ob morju okoli 2 °C. V nedeljo bo sprva pretežno jasno, čez dan se bo od severovzhoda zmerno pooblačilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na Goriškem in ob morju okoli 10 °C.
Obeti za Slovenijo
V ponedeljek in torek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. V sredo bo pretežno jasno. Postopno bo spet topleje. Od 27. februarja do 4. marca 2019 V sredo in četrtek bodo naši kraji pod vplivom obsežnega anticiklona, v višinah bo k nam od severa pritekal dokaj topel zrak. Od petka naprej bodo območje Alp občasno dosegle oslabljene vremenske motnje. V sredo in četrtek bo prevladovalo sončno in za ta čas zelo toplo vreme. Ob koncu tedna bo več oblačnosti, tudi možnost padavin bo nekoliko povečana, a vseeno se bo nadaljevalo večinoma suho vreme.
Zadnja vremenska napoved
Napoved za sosednje pokrajine
Ponoči bo pretežno jasno. Ob Jadranu bo pihala zmerna, pod Velebitom močna burja. V nedeljo bo pretežno jasno, popoldne pa se bo v krajih vzhodno od nas pooblačilo. Predvsem v Kvarnerju bo še pihala zmerna burja.
Vremenska slika
Nad srednjo in vzhodno Evropo se je okrepilo območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda doteka k nam mrzel in suh zrak. V nedeljo Nad večjim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka k nam postopno spet toplejši in še razmeroma suh zrak.
Napoved za gorski svet
Napoved vpliva vremena na počutje
: V nedeljo bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden in spodbuden. UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 2, v gorah 3. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V suhem in toplem vremenu bo obremenitev z lesko visoka, z jelšo srednje visoka do visoka. Ohladitev v soboto in nedeljo bo predvidoma zmanjšala sproščanje cvetnega prahu in prinesla kratkotrajno olajšanje za alergike. Obremenitev zraka bo spet visoka ob ponovnem dvigu temperature. V manjših količinah bo prisoten cvetni prah cipresovk in tisovk. V Primorju bo obremenitev s cipresovkami in tisovkami visoka in bo lahko vplivala na zdravje alergikov. Obremenitev z lesko in jelšo bo lahko srednje visoka do visoka, na višino obremenitve vplivajo vetrovi, ki prinesejo cvetni prah s celine. Obremenitev z jesenom bo nizka, v zraku bodo prisotna še posamezna zrna topola in bresta. Dobro je vedeti: v času cvetenja leske in jelše se lahko razvijejo simptomi alergijske bolezni tudi pri posameznikih preobčutljivih na brezo. Bodite pozorni na razvoj cvetenja v vašem neposrednem okolju. Drevesa in grmi v bližini stavb so lahko velik vir cvetnega prahu, ki se ob prezračevanju prenese tudi v bivalne prostore. Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Onesnažen zrak vpliva na dihala in tudi na alergenost cvetnega prahu. Pri odraslih in otrocih, ki so srčni bolniki ali imajo težave z dihali vključno z astmo, je ob epizodah onesnaženega zraka verjetnost za nastanek težav večja.(Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH)

Vir: ARSO
Napoved satelit SLO
Napoved satelit EU
Vremenske novice
link
Močan veter zaprl Vogel in Kanin
3
23. februar 2019 ob 20:16 V nasprotju z Italijo in državami na Balkanu okrepljen veter v Sloveniji tudi čez dan ni povzročal večjih nevšečnosti. Je pa vetrovno vreme le še okrepilo požarno ogroženost, ki je posledica dolgotrajnega sušnega obdobja.
Več novic ...
Sonce in luna
Sonce
  Vzhod: Zahod:
Ljubljana 06:49 17:41
Maribor 06:45 17:35
Koper 06:51 17:44
Luna
  Vzhod: Zahod:
Ljubljana 23:44 09:39
Maribor 23:40 09:33
Koper 23:46 09:43